Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

De Tweede Wereldoorlog dichtbij

Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijke geheugen.

Nieuwe bunker in Leusden
Nieuwe bunker in Leusden
Fort bij Vuren
Fort bij Vuren
Operatie Vitality
Operatie Vitality
Stalag VI-F
Stalag VI-F
Mechelen
Mechelen
Kamp Mariënbosch
Kamp Mariënbosch
Joods werkkamp De Fledders
Joods werkkamp De Fledders
Joods werkkamp De Wittebrink
Joods werkkamp De Wittebrink
Kamp 't Zand
Kamp 't Zand
Joods werkkamp Betlem
Joods werkkamp Betlem
Thema uitgelicht

'Oh God, dit was mijn laatste kans'

Oorlogsbronnen verzamelt bij allerlei verschillende organisaties haar bronnen. Deze keer is in het kader van het digitaliseringsproject 'Deltaplan' een artikel geschreven door het Verzetsmuseum Amsterdam, over de mislukte overval op de Weteringschansgevangenis.

De Luchtoorlog boven Nederland

De luchtoorlog boven bezet Nederland werd deels uitgevochten tijdens de meidagen van 1940 en de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945 tussen de Duitse en geallieerde luchtmachten. Maar ook in de tussentijd wanneer de geallieerden via bezet Nederland naar Duitsland vlogen om te bombarderen of bezet Nederland zelf bombardeerden, met vaak burgerslachtoffers als gevolg. Ook crashten daarbij regelmatig vliegtuigen in bezet Nederland.

De Oorlog in Bekendmakingen

Bekendmakingen waren publieke aankondigingen om de Nederlandse bevolking te informeren over vorderingen, distributie van voedsel en goederen, evacuaties of vergeldingsacties tegen het verzet. Bekijk ze nu op de kaart en lees meer over de verhalen achter de aanplakbiljetten.

Ontdek de provincies

Wat gebeurde er in jouw provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden en hoe hebben inwoners de oorlog meegemaakt?

Zoek naar mensen uit de oorlog

Ik wil iets weten over

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards