Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Fusillade Coolsingel 09 maart 2018 5 minuten leestijd

Twee dodelijke dagen op de Rotterdamse Coolsingel

Fietsend onderweg naar zijn werk voor de Sicherheitspolizei wordt Hermann Heinrich Pennings ter hoogte van het postkantoor op de Coolsingel in Rotterdam ingehaald door twee andere fietsers. Tijdens het inhalen halen ze de trekker over en schieten Pennings door het hoofd. De liquidatie van deze collaborateur op 19 februari 1945 is nauw verbonden met de gebeurtenissen op de volgende dag, de fusillade van 10 verzetsmannen aan dezelfde Coolsingel.

Deel dit artikel
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945 Oorlogsbronnen | NIOD

De liquidatie van NSB'er, SD'er en SS'er Pennings door het verzet lokt Duitse vergeldingsmaatregelen uit. Als represaille worden de volgende ochtend tien verzetsmannen gefusilleerd tegen de zijkant van het gebouw ‘Utrecht’. Dit is recht tegenover de plek des onheils van de vorige dag: het postkantoor aan de Coolsingel.

Persoon
Hermann Heinrich Pennings
Hermann Heinrich Pennings (Geldern, 24 december 1908 - Rotterdam, 19 februari 1945) was een Nederlandse NSB'er, Waffen SS'er en SD'er. Hij werd door leden van het verzet vermoord op de Coolsingel in Rotterdam. Een dag later werden ter represaille tien verzetslieden gefusilleerd.
Meer over Hermann Heinrich Pennings
Jas van Eliazar Blei Weissmann
Jas van Eliazar Blei Weissmann
Jas van Eliazar Blei WeissmannOorlogsbronnen | Museum Rotterdam

Een van de tien slachtoffers is de Joodse verzetsman Eliazar Blei Weissmann. Deze leraar en ambtenaar bij de Gemeente Den Haag wordt per 1 maart 1941 ontslagen wegens zijn Joodse achtergrond. Hij duikt onder, maar wordt gearresteerd op 8 februari 1945. Dit brengt hem uiteindelijk op het politiebureau De Haagse Veer in Rotterdam. Weissmann wordt op 20 februari, samen met negen andere verzetsmannen, gefusilleerd. De kogelgaten in de leren jas getuigen nog van zijn executie. De jas wordt later teruggegeven aan de familie en de gaten zijn dichtgenaaid. Vermoedelijk heeft broer Lodewijk de jas daarna nog gedragen.

Persoon
Eliazar Blei Weissmann
Eliazar Blei Weissmann (Den Haag, 30 april 1907 - Rotterdam, 20 februari 1945) was een Joodse docent, ambtenaar en onderdeel van verzetsgroep Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Na zijn ontslag dook hij onder in Delft. Hier was hij één van de initiatiefnemers van verzetsblad De Gids. Blei Weissmann werd op 8 februari 1945 gearresteerd en na gevangenschap in de Rotterdamse gevangenis Haagsche Veer in die stad geëxecuteerd.
Meer over Eliazar Blei Weissmann
Museum Rotterdam toont Rotterdamse oorlogsjas met kogelgatenRTV Rijnmond
Bordje dat na de fusillade wordt achtergelaten ter waarschuwing
Bordje dat na de fusillade wordt achtergelaten ter waarschuwing
Bordje dat na de fusillade wordt achtergelaten ter waarschuwingOorlogsbronnen | Museum Rotterdam
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945Oorlogsbronnen | NIOD

Na de executie blijven de lichamen nog tenminste een dag liggen en wordt een bordje geplaatst met de tekst: ‘Deze tien wegen illegal werk gearesteerde Personen zijn als vergelding wegen een moordaanslag op een nederlandse SS-mann van de Sicherheitspolizei doodgeschoten.’

Represaille als vergeldingsmaatregel wordt vaak toegepast door de Duitse machthebber. Niet alleen verzetsleden zijn hier slachtoffer van, ook burgers, op het verkeerde tijdstip en de verkeerde plaats, kunnen toevallig slachtoffer worden. Zeker richting het einde van de bezetting escaleert het geweld en loopt vergelding over en weer uit de hand.

Thema
Represailles
Represailles zijn vergeldingsmaatregelen tegen verzetsdaden, bijvoorbeeld door het executeren van gijzelaars, politieke gevangenen, Joden en toevallige omstanders. Ook het verzet pleegde represailles, maar dan tegen collaborateurs.
Meer over Represailles
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media