Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van de gemeente Merkelbeek, (1912) 1940-1981 (1983)

1940 - 1981

Er waren in Merkelbeek voor de Duitse inval geen verdedigingslinies c.q kazematten aanwezig. De Duitse troepen konden hierdoor ongehinderd door stoten zonder verzet. Dat was in zoverre goed dat er geen gevechtshandelingen plaats vonden in Merkelbeek en er direct geen slachtoffers vielen. Indirect waren er wel enkele Merkelbeekenaars te betreuren zoals J. Dohmen, W. Stuijts en J. Rademakers. Later vonden in het land jodenvervolgingen plaats, ook in Merkelbeek. Ook werden enkele binnen de gemeente Merkelbeek opgepakt die zich openlijk tegen het Duitse regime keerden waaronder pater Nobis en pater Titus Brandsma die het leven lieten in een concentratiekamp. Mannen in Merkelbeek wisten zich te ontrekken aan tewerkstellingen doordat zij waren ondergedoken. Ook werden in Merkelbeek, met goede afloop, gedurende de oorlog jodenkinderen verborgen bij gezinnen. De oorlog voor Merkelbeek duurde tot 1944. In 1943 werd de NSB’er J.M.L. Franssen benoemd tot plaatsvervangend burgemeester van de gemeente Merkelbeek én de gemeente Jabeek. In 1944 werd J.M.L. Franssen ontslag verleend ingevolge het zuiveringsbesluit 1945. Het archief bevat de neerslag van de taken en activiteiten van de gemeente. In Hoofdstuk 1.1. zijn de notulen van vergaderingen van de gemeenteraad en het College B&W te vinden. In Hoofdstuk 2.2. vindt u stukken betreffende personeelsaangelegenheden. In hoofdstuk 2.3.4. zitten stukken betreffende de bevolkingsregistratie (zie ook het archief van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Hier kunt u in de gedeeltes over de oorlogsjaren mogelijk relevante informatie vinden.

Vervaardiger
  • Gemeentesecretarie Merkelbeek
  • Elektriciteitsbedrijf
  • Burgerlijk Armbestuur
  • Ambtenaar van de Burgerlijke stand
  • Burgerlijke instelling van weldadigheid
Collectie
  • Gemeentelijk Archief Onderbanken
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief Geen
Trefwoorden
  • Nederlands bestuur in Nederland
  • Nederlands bestuur tijdens WOII
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards