Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De pogrom in Amsterdam: Beschrijving van een mislukt pogrom van de WA in Amsterdam in februari 1941, met oproep om eensgezind verzet te plegen tegen de jodenvervolgingen; Formulier voor de toezending van een pakket levensmiddelen en brieven aan gevangenen in het concentratiekamp Vught, z.d.

De pogrom in Amsterdam: Beschrijving van een mislukt pogrom van de WA in Amsterdam in februari 1941, met oproep om eensgezind verzet te plegen tegen de jodenvervolgingen; Formulier voor de toezending van een pakket levensmiddelen en brieven aan gevangenen in het concentratiekamp Vught, z.d. (ca. 1942); Tekst voor een persbericht (van W. Wichers) betreffende het oorlogsdoel van het Joods-Amerikaanse verbond, 1942; Jodenster, 1942. Textiel; Bekendmaking van de commissaris-generaal voor de openbare veiligheid betreffende het dragen van de jodenster, april 1942; Extra editie van het Joodsche Weekblad betreffende door de Duitsers bekend gemaakte maatregelen tegen de joden, 1942 augustus; Strooibiljet met een anti-joodse afbeelding, 1942; Brief van Spit & Van Catz' touwfabrieken N.V. aan St. Meijer te Gouda met mededeling dat hij ontslagen is wegens stillegging van het bedrijf door de bezetter, 1942. Het briefhoofd bevat een afbeelding van het complex aan de Fluwelensingel 95 - 97; Des christens houding ten opzichte van verschillende vragen ...Eerste blad van een oproep uit protestants-christelijke kring om een principiële houding aan te nemen, onder andere betreffende de behandeling van de joodse burgers, ca. 1943; Brief van de gezamenlijke protestants-christelijke kerken in Nederland aan de rijkscommissaris betreffende de behandeling van de joodse burgers, mei 1943; Briefkaart van het bestuur van de Postcheque- en Girodienst aan een inwoner van Gouda, met het verzoek om als houder van een postrekening te verklaren niet-jood te zijn, 1943; Stukken betreffende de joodse jeugdfarm aan de Ridder van Catsweg, 1943. Met Krantenknipsels uit 1947 en 1975; Kampgeld dat werd gebruikt in het concentratiekamp Theresienstadt en doorgangskamp Amersfoort, 1943 - 1944; Formulier gericht aan de ambtenaar van de burgerlijke stand met het verzoek om informatie te verstrekken ten behoeve van afstammingsonderzoek, (1944); Protestbrief van een tiental Nederlandse kerkgenootschappen aan de opperbevelhebber van het Duitse leger in Nederland, betreffende het wegvoeren van joden naar Duitsland, april 1944; Stukken betreffende het verblijf van H.J. van Collem in kamp Westerbork, 1944 - 1945; Lijst van uit Theresienstadt bevrijde Joden, die zich thans in Zwitserland bevinden.(1945); Krantenknipsel betreffende de herdenking van de ruim 300 joodse slachtoffers uit Gouda, januari 1947.

Identificatienummer van Streekarchief Midden-Holland
  • 4.4
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards