Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Aardrijkskundeschrift van de Eerste Openluchtschool te Amsterdam

1940 - 1941

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden er door heel Nederland openluchtscholen gesticht, aanvankelijk vooral bedoeld voor kinderen met (aanleg voor) tuberculose. Men meende dat de buitenlucht die de kinderen door de open architectuur kregen, goed was voor hun gezondheid. Er volgden ook openluchtscholen voor gezonde kinderen, zoals de Eerste Openluchtschool aan de Cliostraat in Amsterdam-Zuid. Het door de architect Jan Duiker ontworpen gebouw uit 1930 kent drie verdiepingen, met zeven overdekte en vijf openluchtlokalen. De Amsterdamse Maria Johanna s’Jacob (1931-2010) zat tijdens de oorlog op deze openluchtschool. In 1940 en ’41 hield ze een aardrijkskundeschriftje bij, met onder andere beschrijvingen van haar woonomgeving en de verschillende stadsdelen van Amsterdam. Schrift met o.a. een beschrijving van de omgeving van het woonhuis van Marieke s'Jacob en de Openluchtschool aan de Cliostraat in Amsterdam-Zuid.

Vervaardiger
  • Jacob, Maria Johanna s'
Thema's
Organisatie
Collectie
  • documentencollectie
Type
  • schrift
Identificatienummer van Amsterdam Museum
  • 1402
Trefwoorden
  • onderwijs
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards