Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Amerikaanse bomscherf in de vorm van letter V, afkomstig van bombardement op Bospolder Tussendijken in maart 1943

Grote bomscherf, bestaande uit twee langwerpige stroken metaal in de vorm van de letter V, met scherpe, gerafelde randen; de linker strook licht gebogen en ingescheurd aan de verbinding met de rechter strook; boven in elke strook een ophanggaatje geboord.
Volgens mededeling schenker afkomstig van Amerikaanse vliegtuigbom, afgeworpen tijdens het bombardement in maart 1943 op de wijk Bospolder-Tussendijken. De bom viel op Handelsmaatschappij Spliethoff-Beeuwkes, Vierhavensstraat 133, die hierdoor zwaar werd beschadigd. Twee aanwezige Duitse militairen zouden hierbij zijn omgekomen. De Handelsmij deed in machineriën en gereedschappen. Vanwege curieuze vorm van letter V (zie V-campagne Geallieerden) door schenker bewaard en aan de muur van zijn kantoor bij Spliethoff-Beeuwkes gehangen tot recente datum.
Datum
1 januari 1943
Type
  • Object
Organisatie
Collectie
  • Volgens mededeling schenker afkomstig van Amerikaanse vliegtuigbom, afgeworpen tijdens het bombardement in maart 1943 op de wijk Bospolder-Tussendijken. De bom viel op Handelsmaatschappij Spliethoff-Beeuwkes, Vierhavensstraat 133, die hierdoor zwaar werd beschadigd. Twee aanwezige Duitse militairen zouden hierbij zijn omgekomen. De Handelsmij deed in machineriën en gereedschappen. Vanwege curieuze vorm van letter V (zie V-campagne Geallieerden) door schenker bewaard en aan de muur van zijn kantoor bij Spliethoff-Beeuwkes gehangen tot recente datum.
Datum
  • 1943-01-01
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media