Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Consulaat Brussel

1 januari 1851 - 1 januari 1945

Het Nederlands consulaat te Brussel werd in 1851 opgericht, dit in verband met het toenemend aantal Nederlandse schepen dat de haven van Brussel bezocht en dat een beroep deed op consulaire faciliteiten. Het archief bevat brievenboeken en overige correspondentie plus een register van binnengekomen schepen. Tevens zijn er stukken betreffende richtlijnen inzake de hulpverlening aan en de toelating van vreemdelingen tot Nederland. Gedurende de Tweede Wereldoorlog fungeerde er een 'Bureau ter behartiging van de belangen van Nederlanders'. Dit bureau werd geopend na het vertrek van de Nederlandse diplomatieke en consulaire vertegenwoordiging uit Brussel in mei 1940. Het ressorteerde onder het departement in Den Haag en verleende consulaire bijstand aan Nederlanders in België. Het (onvolledige) archief bevat stukken over de consulaire werkzaamheden, zoals overlijden in het buitenland, nationaliteitskwesties, scheepvaart, juridische bijstand, pensioenkwesties, ondersteuning en rapportages aan het departement in Den Haag. Na de bevrijding van Brussel in september 1944 nam de Nederlandse consulaire dienst de taken weer over.

Vervaardiger
  • Nationaal Archief, Den Haag
Collectie
  • Archieven Nationaal Archief
Type
  • archief
Identificatienummer van Nationaal Archief
  • http://proxy.handle.net/10648/dd240e72-f0ce-4323-b9f2-4f30fbbdf841
  • Archiefbloknummer: Z26057
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards