Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Souvenirs tweede wereldoorlog (3). <br/>Kranten en tijdschriften uit het bevrijdingsjaar. <br/>Aard van de stukken: <br/>Eén of twee nummers van De Waarheid (CPN)

Souvenirs tweede wereldoorlog (3).
Kranten en tijdschriften uit het bevrijdingsjaar.
Aard van de stukken:
Eén of twee nummers van De Waarheid (CPN), Je Maintiendrai (uit het verzet, NVB),Het Parool (uit het verzet, socialistisch), De Rotterdammer (Prot.Chr.), De Maasbode (RK), Commentaar (Militair Gezag), Trouw (uit het verzet, Prot.Chr.), Nieuwsblad "Ons Kompas" (R'dam Zuid), Het Vrije Volk (socialistisch), Metro (uit het verzet, signatuur onduidelijk) Vrij Nederland (uit het verzet, socialistisch), Ons Vrije Nederland (uit het verzet, oranjefans), Het Vaderland getrouwe (chisten-socialisten), De Vrije Katheder (uit het verzet, crypto-communistisch), Het Kompas ("onafhankelijk"), Contact (Maanblad voor de Ned. Jeugd), De Rode October (Vierde Internationale), Criterium (voor Nieuw Nuchter Nederland). Op Korte Golf ("Onafhankelijk Nationaal" J.H.Scheps), Elseviers Weekblad, Victorie (uit het verzet, voortzetting van dagblad "De Vrijheid", -- "De Pen Gun", weekblad vo or de Nederlandsche strijdkrachten, 27 juli 1945. Over de rol van de Canadese bevrijders.
Toelichting:
Zie de algemene toelichting bij de eerste omslag van deze serie.
De onderhavige omslag ontstond uit wat ik zelf bewaarde en wat kwam uit wat familieleden van mijn vrouw bewaard hadden. Na jaren van kranten met alleen leugens, halve waarheden en verzwijgingen, na jaren van afwezigheid van maatschappelijke discussies in de pers, was 1945 een verademing. Zelf las ik niet zo veel in dat eindexamenjaar (1945-'46). Meest Je maintiendrai (uit de hoek van Schermerhorn) en De Vlam (links daarvan)
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media