Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Bescherming Burgerbevolking (2). <br/>Aard van de stukken: <br/>Aantekeningen van cursussen en oefeningen van de BB 1960 en volgende jaren. <br/>Aantekeningen voor mijn gezin ter bescherming bij een atoomoorlog. Periode 1960-1981. <br/>Enkele knipsels 1957-1975. <br/>Toelichting: <br/>Ik was ingedeeld bij de ABC-dienst (Atomische-Biologische-Chemische oorlogsvoering). Aan de vele jaren dat ik telkens opgeroepen werd om te oefenen (zo'n tien keer per jaar meen ik) heb ik zeer gemengde herinneringen. <br/>Enerzijds hebben we veel afgelachen. Het was een klein groepje Amersfoortse mannen -- nee

Bescherming Burgerbevolking (2).
Aard van de stukken:
Aantekeningen van cursussen en oefeningen van de BB 1960 en volgende jaren.
Aantekeningen voor mijn gezin ter bescherming bij een atoomoorlog. Periode 1960-1981.
Enkele knipsels 1957-1975.
Toelichting:
Ik was ingedeeld bij de ABC-dienst (Atomische-Biologische-Chemische oorlogsvoering). Aan de vele jaren dat ik telkens opgeroepen werd om te oefenen (zo'n tien keer per jaar meen ik) heb ik zeer gemengde herinneringen.
Enerzijds hebben we veel afgelachen. Het was een klein groepje Amersfoortse mannen -- nee, natuurlijk geen vrouwen -- uit allerlei milieus. De sfeer was zo, dat niemand het aux serieux nam, behalve de sergeant die ons moest scholen. We kregen sommen op: Stel er valt een bom. U meet een straling van ..........Wat is dan........ etc. En elke winter kwam dan mijn vraag: "Maar wat als er twee bommen gevallen zijn?" En elke winter hetzelfde antwoord: dat is te moeilijk, daar oefenen we niet mee.
We oefenden een enkele keer met het gasmasker op. Elk jaar vroeg ik om een bril daarvoor, omdat ik anders niets zag. Elk jaar hetzelfde antwoord: er wordt aan gewerkt.
Maar er was een andere kant. Ik kreeg door die cursussen wel een stoot informatie over een atoomoorlog. Ik werd telkens geconfronteerd met een afschuwelijke mogelijkheid. De papieren met aantekeningen voor mijn gezin, als het toch mocht gebeuren, zijn een gruwelijk souvenir daarvan
Datum
1 januari 1957 - 1 januari 1981
Type
  • Archiefstuk
Organisatie
Serie
  • Doos 6
Datum
  • 1957-1981
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media