Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Het Amersfoorts Lyceum (SML) later de Scholengemeenschap De Amersfoortse berg (SAB). (1). Souvenirs leraarschap 1953-1960. <br/>Aard van de stukken: <br/>Souvenirs van mijn leraarschap

Het Amersfoorts Lyceum (SML) later de Scholengemeenschap De Amersfoortse berg (SAB). (1). Souvenirs leraarschap 1953-1960.
Aard van de stukken:
Souvenirs van mijn leraarschap, zeer heterogeen, met geschreven toelichtingen.
Periode 1953-1960, dus nog uit de tijd van 'Het Amersfoorts Lyceum'
Algemene toelichting op de omslagen Het Amersfoorts Lyceum (SML) later de Scholengemeenschap De Amersfoortse berg (SAB):
Ik hoop en vermoed dat tegen 2034, als de school 100 jaar bestaat, er extra aandacht besteed zal worden aan haar geschiedenis. Begonnen als Stichts Montessori Lyceum (SML), een particuliere school gesticht door ouders van de lagere Montessorischool Pallas Athene die aansluitend vervolgonderwijs wilden voor hun kinderen, werd de school na de tweede wereldoorlog een gesubsidieerde school onder de naam van Het Amersfoorts Lyceum (SML). Die letters SML gingen toen staan voor Socium Memores Laboramus oftewel "wij werken denkend aan onze makkers". Wie zouden d e bedenkers van deze spreuk onder die makkers verstaan hebben? Waarschijnlijk sloeg het op de grondslag van de school: "Het Amersfoorts Lyceum is een werkgemeenschap van leerlingen, docenten en ouders" (let op de volgorde!). Een zeldzame formulering. Onder rector Feitse Boerwinkel en diens opvolger Anton van der Meer had de school een eigen plaats in de wereld van de onderwijsvernieuwing, waarvan de WVO (Werkgemeenschap voor Vernieuwing van Opvoeding en Onderwijs), de Nederlandse tak van de NEF (New Education Fellowship), de sfeer van Cees Boeke, representant was. Zie de omslagen gewijd aan de WVO.
Bronnen voor de geschiedenis van de school zullen te vinden zijn in de publicaties verschenen bij lustra en reünieën (onder andere de voortreffelijke uitgave "Een gevoel van vrijheid" in 1985 samengesteld door de oud-leerlingen Jan Groenendijk en Bard Bothe), enkele speciale schoolagenda's, krantenberichten misschien. De oogst zal, vrees ik mager zijn, want ik heb geen hoge dunk van het b
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media