Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Werk in commissies Mammoetwet (2B). Werkgroep Econ. Wetensch. en Recht (Insp. de jong <br/>Aard van de stukken: <br/>Convocatie eerste bijeenkomst (feb.1964). <br/>Toelichitng: <br/>Betreft de werkgroep "Economische wetenschappen en Recht" (VWO)

Werk in commissies Mammoetwet (2B). Werkgroep Econ. Wetensch. en Recht (Insp. de jong
Aard van de stukken:
Convocatie eerste bijeenkomst (feb.1964).
Toelichitng:
Betreft de werkgroep "Economische wetenschappen en Recht" (VWO), ingesteld door Inspecteur Dr. A. de Jong.
In deze werkgroep zat ik met:
Drs. H.H. Ensing. Hij was een vertegenwoordiger van de traditionele HBS-A (auteur van het leerboek "Organisatie en techniek van de handel" ).
Drs. A.A. Bergmans. Ook een vertegenwoordiger van diezelfde stroming.
Prof. Dr. R. Slot. Had geen idee van middelbare scholieren. Steunde Heertje.
Dr. A. Heertje. Was in gedachten misschien al bezig met zijn "Kern van de Economie", een boek dat een bestseller zou worden onder de Mammoetwet.
Inspecteur De Jong was sterk gecharmeerd door Heertje. De meer wiskundige aanpak zou, dacht hij, de status van het vak economie verhogen. Een misvatting, vond ik, het vak zou op andere manieren zijn voorbereidend wetens chappelijk karakter moeten krijgen.
Tegen de drie heren Heertje, de Jong en Slot kon ik als eenvoudig docent niet op. In feite stond ik in deze commissie alleen.
Ik herhaal hier uit de eerste omslag van "Werk in commissies Mammoetwet", dat ik mij achteraf afvraag, hypothetisch:
Zou ik als gepromoveerd op de didactiek van het economieonderwijs, verbonden als stafmedewerker aan een pedagogisch centrum, meer goeds hebben kunnen stimuleren, meer slechts hebben kunnen tegenhouden?
Eerlijk gezegd denk ik van wel. Vreemd idee, dat één persoon toch zoveel invloed kan hebben op het onderwijs aan honderdduizenden. Arnold Heertje heeft die invloed gehad
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media