Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Militaire Luchtvaart, Meidagen 1940

Volledig: Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag, Militaire Luchtvaart Meidagen 1940, Toegang 707, inventarisnummer ...
Literatuur : F.J. Molenaar, De luchtverdediging in de meidagen 1940 (2 dln.) (Den Haag 1970).
De collectie : De collectie Militaire Luchtvaart Meidagen 1940 werd samengesteld door de voormalige Sectie Luchtmachthistorie (SLH) en werd in 2009 opnieuw geordend en verpakt door de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) te Winschoten ten behoeve van het NIMH. De collectie bevat instructies, verslagen, rapporten, registers, overzichten, correspondentie, dagboek(fragment)en en documentatie omtrent de luchtverdedigingactiviteiten van verschillende Nederlandse luchtmachtonderdelen voor en tijdens de meidagen van 1940. Het betreft onder andere de (vrijwillig Landstormkorps) luchtwachtdienst, de luchtdoelartillerie en de geneeskundige ondersteuning. Tevens is in de collectie documentatie opgenomen over de meidagen in meer algemene zin.
Uiteindelijk capituleerde Nederland na het bombardement op Rotterdam op 14 mei. De ML had toen 94 van haar vliegtuigen verloren en 75 man personeel. Er sneuvelden 130 man personeel van de luchtdoelartillerie, zoeklichtafdeling, luchtwachtdienst en bewakingstroepen op en rond de vliegparken. De Duitsers verloren daarentegen 328 toestellen, waaronder 220 transportvliegtuigen. Veel van deze toestellen waren echter slechts (licht) beschadigd en konden na reparatie bij onder meer Fokker weer worden ingezet.
Johan P. Nater, 10 mei 1940. Luchtoorlog boven Nederland (Rotterdam 1982).
Aanvraag- en citeerinstructie : De collectie dient in de studiezaal van het NIMH als volgt te worden aangevraagd: Collectie: Militaire Luchtvaart Meidagen 1940 Toegangsnummer: 707
Militaire Luchtvaart Meidagen 1940 : In de nacht van 9 op 10 mei 1940, vlogen Duitse bommenwerpers, komend vanaf de Noordzee het Nederlandse luchtruim binnen en bombardeerden verschillende vliegvelden in het westen van het land. Korte tijd later vlogen vanuit het oosten vlogen grote formaties jachtvliegtuigen en bommenwerpers Nederland binnen, gevolgd door transportvliegtuigen met materieel, luchtlandingstroepen en parachutisten van het Luftlandekorps. Deze moest, om de doorstoot naar Rotterdam mogelijk te maken, Den Haag bezetten en het koningshuis, de regering en het militair opperbevel gevangen nemen. Ook moest het Luftlandekorps de bruggen bij Moerdijk, Dordrecht en Rotterdam overmeesteren. Een groot aantal van de laagvliegende transportvliegtuigen werden door de Nederlandse luchtafweer neergeschoten of moesten rondom Den Haag een noodlanding maken omdat de Nederlandse vliegvelden te drassig bleken of niet tijdig konden worden veroverd. Ofschoon de Militaire Luchtvaart (ML) slechts over ongeveer 125 gevechtsklare toestellen beschikte, wist zij toch nog enkele opmerkelijke prestaties neer te zetten. Vooral in de ochtend van 10 mei raakten de Nederlandse jachtvliegtuigen en jachtkruisers verwikkeld in tal van luchtgevechten boven vooral West-Nederland. Voorts werden, gebruik makend van de huisje-boompje-beestje-tactiek, de ingenomen vliegvelden Waalhaven, Ypenburg en Valkenburg geattaqueerd. Verder werden Duitse vliegtuigen op het strand bij Kijkduin en Katwijk bestookt. Ook trokken enkele bommenwerpers erop uit voor een niet-succesvolle aanval op de Moerdijkbruggen, werden Duitse troepen bij de Grebbelinie bestookt en voerden Nederlandse vliegtuigen enkele tientallen verkenningsvluchten uit naar tal van plaatsen waar Duitse eenheden waren gemeld.
Gerrit J. Zwanenburg, En nooit was het stil. Kroniek van een luchtoorlog, deel 1: luchtaanvallen op doelen in en om Nederland (Den Haag 1990).
Verkort: NIMH, ML Meidagen 1940, 707, inv. ...
De looptijd van de collectie omvat de jaren 1931-2006. De collectie is volledig openbaar.
Bij het citeren van stukken in publicaties dient men de vindplaats ten minste eenmaal volledig en zonder afkortingen te vermelden, vervolgens kan volstaan worden met een verkorte titel.
Type
  • Archief
Collectie
  • Archieven NIMH
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media