Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Van Zinnicq Bergmann

De collectie Van Zinnicq Bergmann bestaat uit materiaal betreffende zijn militaire periode gedurende de Tweede Wereldoorlog. Naast een beperkt aantal contemporaine stukken zoals (o.a.) zijn vliegerlogboek, fotoalbum en identiteitskaarten, bestaat het grootste gedeelte van het materiaal uit correspondentie met reünisten en documentatie betreffende herdenkingen, monumenten en reünies. De collectie is volledig openbaar.

Commodore R. (Robbert) J.E.M. van Zinnicq Bergmann wordt op 11 april 1917 te 's-Hertogenbosch geboren. In 1937-1938 volgde hij de opleiding tot reserveofficier der cavalerie aan de SROC. Daarna volgde een tweejarige opleiding aan de KMA tot officier der cavalerie. In de meidagen vocht hij als cavalerist tegen de Duitsers. Hij raakte daarbij gewond aan zijn been. Nog voor de capitulatie belandde hij hierdoor in een Amsterdams ziekenhuis. Spoedig na de Duitse bezetting begon Van Zinnicq Bergmann samen met een aantal andere cavalerieofficieren plannen te smeden om naar Engeland te ontsnappen. Nadat verschillende leden van deze groep door verraad waren opgepakt, dook "Bergy" onder op een sleepboot die hem over de Maas naar Luik bracht. Na een lange reis door België, Frankrijk en Spanje wist hij uiteindelijk met de hulp van zijn achterneef Joseph Luns (de latere minister van Buitenlandse Zaken en Secretaris-generaal van de NAVO) in de zomer van 1942 Engeland te bereiken.

Na een kortstondige periode in het Nederlandse leger meldde Van Zinnicq Bergmann zich als vrijwilliger bij de RAF. Hij toonde zich tijdens zijn vliegeropleiding veel doorzettingsvermogen. Hoewel hij aan het begin van zijn vliegeropleiding met een ernstige vorm van luchtziekte kampte, voltooide hij zijn opleiding met goed gevolg en meldde zich in de zomer van 1944 in Normandië. Daar opereerde zijn eenheid, het 181 Squadron, vanaf een provisorisch aangelegde vliegstrip bij Coulombs met de Hawker Typhoon boven het frontgebied. De taak van deze jachtbommenwerpers was het aanvallen van gronddoelen ter ondersteuning van de geallieerde troepen op de grond en het ontwrichten van weg- en treinverkeer. Behalve van boordkanonnen werd daarbij ook veelvuldig van raketten gebruik gemaakt. Van Zinnicq Bergmann vloog zijn eerste missie op 24 augustus: een gewapende verkenning in de omgeving van de Seine. Bij de opmars van de geallieerden uit Normandië volgden verschillende verplaatsingen naar noordelijker gelegen vliegvelden. In de eerste helft van september 1944 streek No. 124 Wing neer op Melsbroek. Vanaf deze basis leverde de eenheid op 17 september 1944 ondersteuning aan operatie Market Garden door het aanvallen van geschutsopstellingen in de omgeving van Arnhem. Het toestel van Van Zinnicq Bergmann raakte daarbij zwaar beschadigd aan de staart. Eenzelfde gebeurtenis overkwam hem enkele maanden later tijdens het Ardennen Offensief. Zijn toestel raakte hierbij zo zwaar beschadigd dat hij op Eindhoven, vanaf de tweede helft van september 1944 de thuisbasis van No. 124 Wing, een crashlanding moest maken.

In deze periode vloog Van Zinnicq Bergmann bijna dagelijks oorlogsmissies boven Nederland en Duitsland. Een van deze operaties voerde naar de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo waarin zich eenheden van de SS hadden verscholen. Als gevolg van een aanval van raketten werden de stallen volledig vernietigd. Na de oorlog liet Koningin Wilhelmina, die het Paleis Noordeinde geen warm hart toedroeg, aan Van Zinnicq Bergmann weten: "Jammer dat in het Noordeinde geen SS'ers zaten, dan had u ook daar wat aan kunnen doen".

Van Zinnicq Bergmann eindigde de oorlog als Flight Commander van het 182 Squadron (eveneens behorend tot No. 124 Wing). Voor de voltooiing van in totaal ruim 90 oorlogsvluchten werd hij onder meer onderscheiden met het Vliegerkruis en het Britse Distinguished Flying Cross.

Na 1945 bleef Van Zinnicq Bergmann in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij bekleedde verschillende functies, waaronder die van hofmaarschalk, waarin hij 33 jaar lang het Koninklijk Huis diende. Commodore b.d. Van Zinnicq Bergmann overleed 15 juni 2004 op 87-jarige leeftijd.

De collectie dient in de studiezaal van het NIMH als volgt te worden aangevraagd: Collectie: Van Zinnicq Bergmann Toegangsnummer: 808

Bij het citeren van stukken in publicaties dient men de vindplaats ten minste eenmaal volledig en zonder afkortingen te vermelden, vervolgens kan volstaan worden met een verkorte titel.

Volledig: Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag, Van Zinnicg Bergmann, Toegang 808, inventarisnummer. ...

Verkort: NIMH, Van Zinnicq Bergmann, 808, inv. ...

Datum
1 januari 1940
Type
  • Archief
Collectie
  • Archieven NIMH
Datum
  • 1940-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media