Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Verslag van Mussert over zijn reis naar Berlijn van 15-22 november 1Q36 (handschrift). Hij heeft eerst een onderhoud gehad met Hitler. Gesproken is over de onverzoenlijke houding van de Katholieke Kerk in Nederland t.o.v. de NSB. Zou Duitsland bij besprekingen met de Katholieke Kerk daar niet tevens een einde aan kunnen maken? De Führer zegde toe dat de minister van Kerkelijke Zaken

Verslag van Mussert over zijn reis naar Berlijn van 15-22 november 1Q36 (handschrift). Hij heeft eerst een onderhoud gehad met Hitler. Gesproken is over de onverzoenlijke houding van de Katholieke Kerk in Nederland t.o.v. de NSB. Zou Duitsland bij besprekingen met de Katholieke Kerk daar niet tevens een einde aan kunnen maken? De Führer zegde toe dat de minister van Kerkelijke Zaken, Kerrl, deze zaak ter hand zou nemen. De dag daarop ontvangen door Goebbels. Gesproken over propaganda-kwesties. Hij was vol lof over Rost van Tonningen. Daarna gesproken met Goering. Deze verklaarde op zijn erewoord dat Duitsland nooit één vierkante meter grond van Nederland zou begeren. Dit zou in strijd zijn met het nationaal-socialisme. Het enige grote doel is: Engeland-Nederland-Duitsland-Scandinavië, een reeks van Germaanse volkeren, die elkaar leren begrijpen, vertrouwen en ondersteunen. De oprechte vriendschap van een nationaal-socialistisch Nederland tot het nationaal-socialistische Duitsland is van de grootste waarde. Daarna een aantal wereldproblemen met hem besproken, die hij zelfs niet aan het papier kan toevertrouwen. Buiten deze gesprekken had Mussert nog ontmoetingen met enkele andere personen, (november 1936).
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media