Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Hirschfeld, H.M.

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In juni 1971 is een eerste toegang vervaardigd door mejuffrouw A.H. Stork.

Over het archief: Hans Max Hirschfeld was gedurende de bezetting Secretaris-Generaal van de Departementen van Handel, Nijverheid en Scheepvaart en van Landbouw en Visserij.
Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
periode van ontstaan

1941-1945.

Geschiedenis

Dr. H.M. (Hans Max) Hirschfeld was gedurende de bezetting secretaris-generaal van de Departementen van Handel, Nijverheid en Scheepvaart en van Landbouw en Visserij.

Na een carrière in de bankwereld werd Hirschfeld (Bremen 29 mei 1899 - 's-Gravenhage 4 november 1961) eind december 1931 benoemd tot directeur-generaal van Handel en Nijverheid bij het Ministerie van Economische Zaken en Arbeid. Vanwege zijn handelspolitiek in crisistijd genoot hij in binnen- en buitenland groot aanzien en ontving hij herhaaldelijk buitenlandse onderscheidingen.

Op mei 1940 werd hij benoemd tot secretaris-generaal van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheepvaart en op 24 mei kreeg hij dezelfde functie bij het Departement van Landbouw en Visserij. Door deze combinatie was bijna de gehele economische sector in handen van Hirschfeld.

Hoewel zijn optreden in bezettingstijd omstreden is, is zijn beleid na de oorlog door 52 topambtenaren verdedigd. Zijn departementen, waar circa 50.000 ambtenaren werkten, zijn vrijwel geheel buiten invloed van de NSB gebleven. Daarnaast wist hij het productie- en distributieapparaat tot het najaar van 1944 behoorlijk in stand te houden.

Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media