Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Departement van Defensie

Over het archief: Circulaires en andere stukken over de meidagen 1940 en de capitulatie van de opperbevelhebber van land- en zeemacht, het Algemeen Hoofdkwartier,afdeling Landmacht en de Commandant van het Veldleger en rapporten van legerkorpsen- en divisiecommandanten. Stukken van het Afwikkelingsbureau van het departement van Defensie.
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In juni 1961 is een eerste toegang vervaardigd door de heer P. Rijser

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Departement van Defensie
periode van ontstaan

(1939) 1940 - 1945

Geschiedenis

Het Afwikkelingsbureau van het Departement van Defensie is kort na de capitulatie opgericht. Met voorbijgaan van de secretaris-generaal van het departement, C. Ringeling, werd kapitein Hasselman van de Generale Staf aan het hoofd van het bureau geplaatst. Na de terugvoering in krijgsgevangenschap van de beroepsofficieren, kadetten en adelborsten in mei 1942, ging Hasselman, die vrijgesteld was, vrijwillig in krijgsgevangenschap. Hij werd opgevolgd door het hoofd van de afdeling Militair Personeel van het bureau, L.C. Rietveld. In 1944 werd een deel van het apparaat naar Velp geëvacueerd.

Het Afwikkelingsbureau, dat zich aanvankelijk bezig hield met de regeling der defensieschaden, de bestemming van de krijgsbuit, de verzorging der oorlogsinvaliden, de regeling der gravendienst, e.a., nam later de financiële verzorging van de families van krijgsgevangenen op zich en vrijwaarde het personeel van het bureau voor de arbeidsinzet in krijgsgevangenschap.

De Nederlandse legertop: v.l.n.r.: de Commandant Veldleger generaal van Voorst tot Voorst, de Commandant Zeemacht vice-admiraal Fürstner en de Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht generaal Winkelman.

Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media