Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Loon, H.W. van

Openbaarheid: Volledig openbaar
Inleiding

Hendrik Willem Van Loon werd geboren in 1882 en overleed in 1944. Hij studeerde o.m. aan de Harvard Universiteit, en (filosofie) te München. Van 1906-1908 was hij correspondent van Associated Press te Washington, Moskou, Petersburg en Warschau, en van 1914-1917 hoogleraar in de moderne geschiedenis aan de Cornell University. (Bronnen: a) Gerard Willem van Loon: the Story of Hendrik Willem van Loon; b) Wie is dat?, 1935)

Gedurende de Tweede Wereldoorlog woonde hij in de Verenigde Staten, waar hij o.m. voorbereidingen trof voor het schrijven van een boek over Nederlandsch-Indië.

Het archiefgedeelte bestaat uit één portefeuille en omvat 7 mappen, inhoudende o.m. enige correspondentie, en een aantal artikelen. De toegang is in maart 1973 vervaardigd door mevrouw A.H. Schölvinck-Stork.

Verwante archieven: De Amerikaanse correspondentie van Van Loon bevindt zich in de Cornell University (Ithaca, New York) en is deels verfilmd ten behoeve van het Roosevelt Study Center. Deze collectie bevat briefwisselingen met onder meer Franklin D. Roosevelt en Herbert Hoover.
Status: NIOD-KNAW collectie
Over het archief: Hendrik Willem van Loon (1882-1944) verbleef gedurende de oorlog in de Verenigde Staten. Hij was hoofdredacteur van de Knickerbocker Weekly, een periodiek bestemd voor in de Verenigde Staten woonachtige Nederlanders.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media