Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Nederlands Informatiebureau - New York

Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1941-1949.

Nederlands Informatiebureau - New York
Over het archief: Het Nederlands Informatiebureau in New York werd voor de helft door de Nederlandse regering in Londen en voor de andere helft door het Indische gouvernement betaald. Hoofd was N.A.C. Slotemaker de Bruïne.
Het Nederlands Informatiebureau

Naam De naam van het bureau is officieel Netherlands Information Bureau (N.I.B.). De Nederlandse vertaling hiervan is Nederlands Informatiebureau. In het archief is voornamelijk de Engelse titel te vinden, vanwege de activiteiten in de Verenigde Staten.

Activiteiten Het N.I.B. is opgericht om informatie te verschaffen aan de Amerikanen over Nederland. Het bureau gaf informatie over Nederland op economisch, politiek, cultureel, geografisch en historisch gebied. Het gaf deze informatie mondeling, schriftelijk en door middel van boeken, tijdschriften, pamfletten, radio-uitzendingen en lezingen. Ook hield het bureau een referentiebibliotheek bij. Het N.I.B. organiseerde tentoonstellingen en distribueerde films om Nederland te promoten. Ook verschafte het de Amerikaanse pers informatie over Nederland en probeerde zo aandacht te vragen voor de Nederlandse situatie.

De taak van het N.I.B. was primair de V.S. op de hoogte te stellen van de Nederlandse situatie en Nederland te promoten. In het begin van de oorlog betekende dat vooral de Amerikanen ervan te overtuigen dat Nederland en de rest van Europa niet zonder hulp van buitenaf de Duitsers konden verslaan. Later gaven ze vooral informatie uit over de dapperheid van de Nederlanders en benadrukten ze de goede geallieerde samenwerking. Na de oorlog werd de slechte economische situatie benadrukt en de behoefte aan geld voor de wederopbouw. In de laatste fase van het bestaan van het bureau stond de Indonesische kwestie centraal en de relatie die zowel Nederland als Indonesië had met de Verenigde Staten.

Departementen Het Nederlands Informatiebureau had niet alleen een kantoor in New York. Aan de westkust had het bureau een departement in San Francisco, in het oosten in Washington. Ook waren er kantoren in Boston en Holland, Michigan. Vooral de keuze voor deze laatste plaats is opmerkelijk, omdat er niet voor een grote stad werd gekozen, maar voor het plaatsje Holland. Dit was vanwege de immigranten uit Nederland die daar waren neergestreken en de betrokkenheid bij Nederland die daar al was.

Briefhoofd van het N.I.B., vestiging Holland, Michigan.

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Het archief bestaat voornamelijk uit persberichten en correspondentie.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media