Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Dossier - Strippel, Arnold

Levensloop

Strippel werd geboren op 2 juni 1911. Hij was lid van de SS en bereikte de rang van Obersturmführer. Voordat hij in november 1943 als SS-Unterstrumführer werd aangesteld tot Schutzhaftlagerführer in Vught, had hij in verscheidene Duitse concentratiekampen dienst gedaan. Strippel was op 15 januari 1944 actief betrokken bij het bunkerdrama in Vught toen bij wijze van strafmaatregel 74 vrouwen gedwongen werden een nacht in een cel van 9,5 vierkante meter door te brengen. Tien vrouwen stierven en een twintigtal min of meer zwaar gewond. In April 1945 liet Strippel als commandant van een buitencommando van Neuengamme in Hamburg een groep van ongeveer 50 gevangenen ophangen. Bij deze groep bevonden zich kinderen waarop medische experimenten waren uitgevoerd en Russische krijgsgevangenen. In 1948 werd Strippel gearresteerd en voor mishandeling en moord op 21 Joodse gevangenen in Buchenwald tot 21 maal 20 jaar veroordeeld.

In verband met zijn aandeel in Neuengamme werd hij in het Majdanek-proces, dat vanaf 1975 gevoerd werd, in 1983 door het Landesgericht in Frankfurt am Main ontslagen van verdere rechtsvervolging.

Status: NIOD-KNAW collectie
Dossier - Strippel, Arnold
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media