Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Dossier - Baarslag, P.C.

Levensloop: P.C. Baarslag, werkzaam bij Handel-Maatschappij H. Albert de Bary te Amsterdam, treedt na de oorlog op als gevolmachtigde voor de nabestaanden van Adolf Kristeller en is de samensteller van dit dossier. Adolf Kristeller (Neusalz a/d Oder, 14 januari 1903 – Sobibor, 23 juli 1943) was een in Duitsland geboren bankemployee en had als laatste woonadres Herculesstraat 45 in Amsterdam. Hij was gehuwd met Ilse Gomperts (Duisburg, 29 April 1907 - Sobibor, 23 juli 1943) en vader van Alfred Kristeller (Amsterdam, 7 oktober 1937 - Sobibor, 23 juli 1943). Het echtpaar Kristeller-Gomperts had oorspronkelijk de Duitse nationaliteit en was bij hun overlijden statenloos. Adolf's broers Bernard en Herbert Kristeller overleefden de Jodenvervolging in Londen resp. Sao Paulo. Na de oorlog wordt de nalatenschap van Kristeller aanvankelijk ondergebracht bij het Nederlands Beheersinstituut als zijnde 'vijandelijk vermogen' en vanaf 1953 bij notaris A.O. Graaff te Amsterdam. Tijdens de Duitse bezetting neemt Baarslag, met enkele andere personen, kostbaarheden van de familie Kristeller in bewaring en op 10 december 1945 verzoekt hij, om deze kostbaarheden aan de juiste personen terug te kunnen geven, aan het Nederlands Beheersinstituut om als gevolmachtigde voor de nalatenschap te worden aangewezen. In 1962 worden de financiële tegoeden naar de familie overgemaakt en de laatst aanwezige brief, van januari 1963, spreekt Baarslag de hoop uit dat hij de kostbaarheden en gouden munten uit de erfenis spoedig aan de familie in het buitenland kan overdragen. Baarslag treedt tevens op als gevolmachtigde voor de nabestaanden van Heinz Werner Leiffmann (Berlijn, 18 Mei 1908 – Auschwitz, 16 Augustus 1942), eveneens een voormalige medewerker van H. Albert de Bary.
Status: NIOD-KNAW collectie
Dossier - Baarslag, P.C.
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media