Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Millenaar, A.

Openbaarheid: Volledig openbaar
Het archief bevat correspondentie, een manuscript, notities, krantenknipsels en identiteitsbewijzen.
Geschiedenis

A. (Adrianus) Millenaar werd geboren op 10 januari 1899 te Andel. Vanaf 1928 was hij verbonden aan het Nederlandse gezantschap in Berlijn als assistent van de Rijkslandbouwconsulent ir. Joustra. In de meidagen van 1940, toen de Nederlandse diplomaten uit Duitsland vertrokken, verzocht de Nederlandse gezant jhr. H.M. van Haersma de With Millenaar in Berlijn achter te blijven om de leden van het Zweedse gezantschap te assisteren bij hun werkzaamheden ter bescherming van de Nederlandse belangen. In 1939 had Zweden toegezegd de Nederlandse belangen in Duitsland te behartigen in geval van oorlog tussen Nederland en Duitsland en toen de oorlog uitbrak maakten de Zweden hun woord waar.

Millenaar gaf gehoor aan dit verzoek en zou zich gedurende de gehele oorlog inzetten voor grote en kleine Nederlandse belangen. Hij spoorde de Zweden telkens aan om officiële stappen te ondernemen ten behoeve van Nederlandse gijzelaars, studenten, dwangarbeiders, krijgsgevangenen, politieke gevangenen en joden. Naarmate de oorlog langer duurde kreeg hij steeds meer te maken met de ondergrondse kant van het werk: verzetsactiviteiten onder de studenten, gestrafte dwangarbeiders, ontsnapte krijgsgevangenen en hulp aan politieke gevangenen in gevangenissen en kampen. Vanaf het begin van 1944 maakte de Gestapo het Millenaar steeds moeilijker zijn werkzaamheden voort te zetten. In augustus 1944 verbood de Gestapo hem uiteindelijk nog langer voor de Zweedse legatie te werken. Millenaar bleef tot april 1945 in Berlijn en vertrok toen naar Stockholm.

Na afloop van de oorlog keerde Millenaar terug naar Berlijn om repatrianten bij te staan. Hij werd gemilitariseerd en als kolonel, belast met consulaire zaken, toegevoegd aan de Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Berlijn. Als beloning voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ambtenaar van de Buitelandse Dienst derde klasse. Hij mocht de persoonlijke titel Consul-Generaal voeren. Tot zijn vertrek in 1964 bleef Millenaar plaatsvervangend hoofd van de Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Controleraad.

Op 27 augustus 1948 werd Millenaar de medaille van verdienste in zilver van het Nederlandse Rode Kruis verleend. Op 30 april 1952 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bij zijn vertrek uit Berlijn in 1964 hing Willy Brandt, de burgermeester van Berlijn, hem de versierselen om behorend bij het 'Grosses Verdienstkreuz des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland'

H.J. de Muij-Fleurke, 'Zweden als beschermende mogendheid. De rol van Adrianus Millenaar' in: Bokkel, E. te, H. Hazewinkel en T. van Zeeland, BZ en de Tweede Wereldoorlog. Het personeel van Buitenlandse Zaken in oorlogstijd (Den Haag 1995) 20-23.

. Adrianus Millenaar overleed op 18 augustus 1986 in Leidschendam.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1939-1983.

Over het archief: Adrianus Millenaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam bij het Zweedse gezantschap te Berlijn. Zweden behartigde tijdens de oorlog de belangen van Nederlanders in Duitsland. Millenaar assisteerde hen hierbij.
Status: NIOD-KNAW collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media