Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Wiegel, C.

Levensloop: Cornelis Wiegel werd op 6 november 1915 in Haarlem geboren. In deze plaats doorliep hij de lagere school en daarna de HBS. Tijdens zijn jeugd was hij nauw betrokken bij velerlei vormen van jeugdwerk. Naar eigen zeggen bracht dit hem er ook toe om in 1933 lid te worden van de NSB, die zich inzette voor 'een geestelijk en lichamelijk gezonde Nederlandsche jeugd'. Toen in augustus 1939 het Nederlandse leger werd gemobiliseerd, werd ook Wiegel opgeroepen. Hij ging deel uitmaken van de Staf van het 10e Depôtbataljon te Leiden en kreeg de opdracht om als redacteur en administrateur het soldatenblad De Koerier te verzorgen.
geschiedenis van het archief: Het archief is in 2000 in het bezit gekomen van het NIOD. Een groot deel van de nalatenschap van Wiegel is opgenomen in de bibliotheek en het fotoarchief van het NIOD. Het overgebleven archiefmateriaal, 71 inventarisnummers, is in deze toegang beschreven. Het archief bevat uiteenlopende informatie over zowel het zakelijke als het persoonlijke leven van Wiegel. Zo is bijvoorbeeld administratie van "De Koerier" bewaard gebleven en zijn er ook diverse lidmaatschapskaarten van de NSB in het archief te vinden. Zeer interessant is het lesmateriaal van de opleiding bij de NSB, waarin wordt uitgewijd over onderwerpen zoals de betekenis van het hakenkruis en "bloed en bodem". Daarnaast bevat het archief een aantal propagandaposters. In de correspondentie met advocaat mr. J.G. Schutte-Struick komt Wiegels levensloop ter sprake (zie inv.nr. 51).
Verwante archieven: In het fotoarchief bevinden zich onder collectienummer BC217 enkele foto's van C. Wiegel.
Over het archief: Cornelis Wiegel werkte hij enige tijd als corrector bij het Stafkwartier van de WA. Daarnaast publiceerde hij diverse artikelen in nationaal-socialistische tijdschriften zoals De Waag, De Branding en De Zwarte Soldaat. De laatste jaren van de bezetting had Wiegel een baan als adjunct-secretaris propagandist bij de Nederlandsch-Duitsche Kultuurgemeenschap in Rotterdam.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
periode van ontstaan: 1930-1947
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media