Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

G.M. van Hamel

Het archief bestaat voornamelijk uit correspondentie van G.M. van Hamel met verschillende personen en instanties. Ook zijn er veel archiefstukken die over verschillende kampen in Zwitserland gaan.
Georges-Maurice van Hamel zette zich vanaf 1941 in voor in Zwitserland geïnterneerde Nederlandse vluchtelingen. In 1945 vertrok hij naar London waar hij een functie verkreeg bij het Nederlandse Ministerie van Financiën in ballingschap.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2002 aan het NIOD geschonken.

Geschiedenis

Georges-Maurice van Hamel (Groningen 1900) verhuisde na het overlijden van zijn vader in 1907 samen met zijn moeder naar Parijs. In 1932 trouwde hij met Alice Sander en kreeg vier kinderen. In september 1939, na het uitbreken van de oorlog, verliet hij zijn gezin om via Roemenië naar Zwitserland te gaan, maar dat liep op niets uit. Daarop vestigde hij zich begin 1940 in Parijs terwijl zijn gezin en moeder in Zwitserland verbleven.

Na de Duitse inval verliet hij Parijs en ging alsnog een verblijfsvergunning voor Zwitserland. Hij werd secretaris van het curatorium van het Beatrix Lyceum te Glion en zette zich vanaf 1941 in voor in Zwitserland geïnterneerde Nederlandse vluchtelingen.

In 1945 vertrok Van Hamel naar London waar hij een functie verkreeg bij het Nederlandse Ministerie van Financiën in ballingschap. In de zomer van 1945 vertrok hij in die functie naar Nederland en liet zijn gezin overkomen. G.M. van Hamel overleed in 1989.

De Nederlandse Rode Kruiscolonne in Zwitserland, januari 1945.

Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1942-1944.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media