Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Fontijn, I.A.

Over het archief: Isidor Alexander Fontijn en zijn gezin behoorden tot de zogeheten Barneveld-groep. Ondanks hun tijdelijke vrijstelling werden zij via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd. Begin februari 1945 kreeg het gezin van de Duitsers toestemming om naar Zwitserland te reizen.
Openbaarheid: Volledig openbaar
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1941-1949.

Levensloop

Isidor Alexander Fontijn (Amsterdam 2 juni 1900) was getrouwd met Anna Cohen (Rotterdam 21 april 1900). Hij werkte als grossier in huishoudelijke ijzerwaren bij de firma A.J. IJzer, het bedrijf van zijn vader. Vanwege zijn functie bij de Joodse Raad kwam hij met zijn gezin op de zogeheten Fredriks-lijst en bracht zeven maanden door in Barneveld. In september 1943 werd hij met zijn gezin naar Westerbork overgebracht. Een jaar later werden zij naar Theresienstadt gedeporteerd. Begin februari 1945 werd hij door de Duitsers met 1200 anderen uitgeruild. 437 Nederlandse joden kregen toestemming om naar Zwitserland te reizen. Omdat zijn drie kinderen met tyfus in het ziekenhuis belandden, keerde Isidor Fontijn na de bevrijding alleen terug naar Nederland. Enige maanden later volgden zijn vrouw en kinderen.

Isidor Fontijn in 1942

Annie Fontijn-Cohen in Zwitserland

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2008 door de familie afgestaan aan het NIOD.

Het archief bevat stukken over het beheer over een bedrijf, over de gevangenschap van de familie en over hun pogingen tot compensatie van financiële schade.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media