Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Nout, W.

Levensloop

Willem Nout (Nieuwveen 29 juli 1917) was student geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Nadat hij begin mei 1943 weigerde de loyaliteitsverklaring te ondertekenen, werd hij via kamp Ommen naar Berlijn gestuurd. Hier kwam hij te werken op de chirurgische afdeling van het Charité-ziekenhuis in Buch, een voorstad ten noordoosten van Berlijn. Hoewel Nout nog geen arts was, verrichtte hij wel medische ingrepen en diende hij narcoses toe. Aan zijn vader, die huisarts was, schreef hij over de patiënten en hun aandoeningen.

Wim Nout in juni 1943, vlak na zijn aankomst in Berlijn.

Nout had goed te eten en kon goed overweg met de Duitse artsen. Zijn chef, die geen sympathisant van het regime was, moest zich eind 1944 melden bij de Volkssturm. Ondanks de vele bombardementen zag Nout soms kans om in Berlijn een theater te bezoeken. Na een jaar mocht hij een weekje naar Nederland om zijn ouders te bezoeken.

In een dagboekje dat hij enkele weken voor de bevrijding bijhield, beschreef Willem Nout de laatste weken in belegerd Berlijn. Op eerste paasdag (zondag 1 april) maakte hij nog een wandelling in Wannsee: "De bomen waren grotendeels nog bladerloos hoewel de knoppen reeds rijpten. Het gras was groen maar nog niet geschikt om op te liggen". Tweede paasdag bracht hem weer terug naar de werkelijkheid toen de kinderzaal ontruimd moest worden om plaats te bieden aan gewonden, "die ook in de loop der middag kwamen". Half april kan hij nog rustig liggen zonnen maar op 16 april barst het Russische offensief los en merkt hij nuchter op: "het front langs den Oder begint te leven". Twee dagen later stromen de gewonden binnen "...nog in camouflagekleed van het front, eerst nog met RK-wagens dik onder de modder, later in gevechtswagens en tot slot in alle mogelijke voertuigen en boerenwagens met stro". Weer drie dagen later, op 21 april, bereiken Russische troepen het ziekenhuis: "'s Ochtends om 6 heftig schieten Stalinorgels. Geen Mof meer buiten te zien [...] Om half twee eerste pantsers achter het ziekenhuis. Om 4 uur de eerste Rus [...]".

Terug in Nederland maakte Willem Nout zijn artsenstudie af en vestigde zich enkele jaren op Terschelling. Op 31 juli 1950 volgde hij zijn vader op als huisarts in Nieuwveen. Vijf jaar later overleed hij op 38-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Leiden

Roovers J.J., <i>Gesprokkeld in oud-Nieuwveen</i> (Nieuwkoop 1977) blz. 51.

.

Het archief bevat voornamelijk correspondentie en een dagboekje van W. Nout, zowel ontstaan tijdens zijn tewerkstelling als na de bevrijding. Daarnaast zijn formulieren en enkele tekeningen aanwezig.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2003 aan het NIOD geschonken.

Volledig openbaar
Student geneeskunde Willem Nout (Nieuwveen 29 juli 1917) weigerde de loyaliteitsverklaring te ondertekenen en werd tewerkgesteld in een ziekenhuis in Berlijn. Hier maakte hij de belegering en bevrijding door de Russen mee.
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1940-1948.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media