Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Badts, J.F. de

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief kwam circa 2004 in het bezit van het NIOD.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1931-2004.

Levensloop

De archiefvormer (geboren 24 september 1920, overleden niet eerder dan 2004) was tussen 1938 en 1986 in diverse achtereenvolgende functies op technisch gebied werkzaam bij het ministerie van Marine, dat later voortgezet werd in het ministerie van Defensie. Daarnaast was hij op vrijwilligersbasis reserve-wachtmeester bij de Rijkspolitie in Den Haag en zijn woonplaats Voorschoten. Tijdens de Duitse inval van mei 1940 diende hij bij het 7e Regiment Infanterie. In 1942 was hij magazijnbediende in het Marine-Bekleidungsamt Wilhelmshaven, Zweigstelle Amsterdam. In 1944 behoorde hij tot het 505ste Regiment van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie die in Groesbeek en Nijmegen vocht voor de bevrijding van Nijmegen. Bij de herdenking in 1969 was hij de vertegenwoordiger van het Squadron voor Nederland.

Een aanzienlijk deel van de stukken betreft het werkzame leven van De Badts. Ook zijn er documenten over zijn schooltijd en zijn tijd als militair tijdens de mobilisatie. Verder is er een pak met stukken over herdenkingen van de gevechten om Nijmegen tijdens Operatie Market Garden. Daarnaast was er een filmband, die bij het NIOD niet op inhoud te bekijken valt.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Over het archief: J.F. de Badts maakte deel uit van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie die in 1944 bij Groesbeek en Nijmegen vocht. Bij de herdenking in 1969 was hij de vertegenwoordiger van de divisie voor Nederland.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media