Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Lüschen, C.H.

Openbaarheid: Volledig openbaar
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode [1937] 1942-1952 [1992].

Over het archief: Erika Lüschen werkte als administratief medewerkster in kamp Amersfoort. Na de oorlog ontving zij brieven van voormalig kampcommandant K.P. Berg, de beruchte bewaker J.J. Kotälla en haar geliefde Willem van der Neut.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is eind mei 2016 geschonken door de zoon van C.H. Lüschen.

Levensloop

Clara Hendrika Lüschen (Soest 2 maart 1921) sloot zich in het voorjaar van 1942 aan bij de Nederlandse Arbeidsdienst in Goirle. Tegen het eind van dat jaar kreeg zij werk als administratief medewerkster in kamp Amersfoort. Tot 17 september 1944 werkte zij op Abteilung III waar ze de registratie van gevangenen bijhield. Onder het Duits en Nederlands personeel van kamp Amersfoort stond zij bekend als Erik of Erika. Eén van hen was de Nederlandse SS'er Fokko Kruize die bewakingsdiensten deed bij het buitencommando vliegveld Soesterberg. Erika ging met hem om totdat hij omkwam bij het geallieerde bombardement op het vliegveld van 8 maart 1944. Daarna ging zij een relatie aan met Willem van der Neut, een SS'er die als vrijwilliger aan het Oostfront gevochten had. Nadat twee van zijn broers op Russische bodem gesneuveld waren, kreeg hij vrijstelling van frontdienst. Bij terugkeer in Nederland in april 1943 werd hij ingedeeld bij het Wachbataillon Nord-West dat de bewaking van kamp Amersfoort verzorgde.

Erika Lüschen en haar zoontje Fokko.

Na de oorlog veroordeelde het Bijzonder Gerechtshof te Amsterdam Van der Neut tot de doodstraf. In afwachting van de voltrekking zat hij in de Koepelgevangenis te Breda gevangen, tot hij op 26 december 1952 ontsnapte met Klaas Carel Faber, Willem Polak, Antoine Touseul, Jacob de Jonge, Herbertus Bikker en Sander Borgers.

Erika Lüschen werd in oktober 1947 veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenschap. Aangezien zij die periode in voorarrest had doorgebracht, kwam zij op 27 oktober dat jaar op vrije voeten. Voorwaarde was wel dat zij zich onder toezicht stelde van de Stichting Politieke Delinquenten.

Het grootste bestanddeel vormen de brieven die C.H. Lüschen ontving van haar partner Willem van der Neut. Historisch interessant zijn daarnaast de brieven die zij ontving van de veroordeelde Duitse oorlogsmisdadigers K.P. Berg en J.J. Kotälla. Daarnaast zijn brieven aanwezig van kennissen, haar ouders en haar zoontje en een groot aantal foto's.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media