Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Minekenhoff, H.J.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in juli 2016 geschonken aan het NIOD.

Openbaarheid: Volledig openbaar
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1940-1943.

Kern van het archief zijn de uitgetypte, en soms met handschrift aangevulde, aantekeningen die H.J. Munikenhoff maakte over dagelijks leven van joden in bezet Nederland. Daarnaast bevat het archief enkele briefwisselingen van verschillende personen. Het is niet altijd duidelijk wat hun relatie is tot H.J. Minekenhoff.
Over het archief: H.J. Minekenhoff was een joods journalist. Voor zijn deportatie begon hij aan een kroniek van de anti-joodse maatregelen, die na de oorlog door H. Wielek werd voltooid.
Levensloop

Begin 1941 besloten de joodse journalisten Hugo Heymans en Herman Jacob Minekenhoff een kroniek te maken van de anti-joodse maatregelen die de Duitsers oplegden en de impact die deze hadden op het dagelijks leven van de Nederlandse joden. Heymans was vanwege zijn joodse achtergrond ontslagen bij dagblad "Het Volk"; Minekenhoff was om dezelfde reden uit de redactie van "De Telegraaf" gezet. Nadat beiden waren opgepakt voltooide Wilhelm Kweksilber het typoscript, terwijl hij zelf in de woning van zijn schoonouders was ondergedoken. In 1947 publiceerde hij de aantekeningen, gebruikmakend van het pseudoniem H. Wielek, onder de titel "De oorlog die Hitler won". Herman Minekenhoff werd op 23 juli 1943 in Sobibor om het leven gebracht, Hugo Heymans stierf op 10 april 1945 in Bergen-Belsen.

Het persoonsbewijs van Herman Minekenhoff met de gestempelde "J".

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media