Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Vereniging Joodse Oorlogskinderen

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1994-2002.

Vereniging Joodse Oorlogskinderen
Geschiedenis

In 1992 vond in de RAI in Amsterdam een congres plaats voor Joodse oorlogskinderen getiteld 'Het ondergedoken kind'. Onder meer naar aanleiding van dit congres ontstond er behoefte onder deze groep oorlogsslachtoffers om regelmatig bij elkaar te komen om de problematiek van de oorlog te bespreken en gezellig samen te zijn. Om in deze behoefte te voorzien werd in 1994 de Vereniging Het Ondergedoken Kind (HOK) opgericht. Na onenigheid binnen deze vereniging richtten een aantal leden een nieuwe vereniging op, de Vereniging Joodse Oorlogskinderen (JOK). De vereniging had in principe dezelfde doelstelling, maar hanteerde een andere ballotage. JOK is een vereniging voor iedereen die kind was in de oorlog, geboren tussen 10 mei 1919 en 15 augustus 1945, met tenminste één Joodse ouder. Daarnaast is JOK er ook voor Joodse kinderen uit de onderduik, uit de Duitse en Japanse kampen, voor de kinderen van gemengd gehuwde ouders en ook voor hen, die als kind in de oorlog zogenaamd niets hebben meegemaakt omdat zij in het buitenland verbleven. De leden van JOK kunnen aan diverse activiteiten deelnemen. Men kan werkzaam zijn in een werkgroep op een bepaald gebied; elke werkgroep organiseert zijn eigen, specifieke activiteiten. Daarnaast worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar familie en vrienden als introducé welkom zijn, waardoor generaties elkaar ontmoeten. Binnen de JOK wordt door de leden geprobeerd hun kennis van de Joodse waarden en tradities te verdiepen, wat onder andere gebeurd door het in acht houden van enkele Joodse feesten. Naast het samenzijn van de leden heeft de JOK zich ook tot doel gesteld de hedendaagse vormen van racisme, antisemitisme en discriminatie aan de kaak te stellen.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

In 2007 is naar aanleiding van het project 'Archieven van de Oorlog' contact gelegd met de voorzitter van de JOK, dhr. P. Manasse. Hij heeft in het bestuur van de JOK voorgesteld de archiefstukken die in de eerste vijf jaar van het bestaan van de vereniging gegenereerd zijn over te dragen aan het NIOD. Het bestuur ging hiermee akkoord, zodat het archief in maart 2007 naar het NIOD is overgebracht.

Het archief bestaat voor het grootste gedeelte uit correspondentie, zowel met leden en aanverwante organisaties, als tussen bestuursleden onderling. Daarnaast zitten er vergaderstukken in het archief, van het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de werkgroepen.
Over het archief: De Vereniging Joodse Oorlogskinderen is een vereniging voor iedereen die kind was in de oorlog met tenminste één Joodse ouder. Ook is JOK er voor Joodse kinderen uit de onderduik, uit de Duitse en Japanse kampen, voor de kinderen van gemengd gehuwde of zogenaamde 'geariseerde' ouders en ook voor hen, die als kind in de oorlog zogenaamd niets hebben meegemaakt omdat zij in het buitenland verbleven.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media