Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Stichting Vriendenkring Nederlandse Afdeling van het Ghetto Fighters' House

Het archief bestaat voornamelijk uit brieven en verslagen. Het archief bevat tevens enige foto's, krantenknipsels en gedrukt materiaal
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1987-1998.

Geschiedenis

Het Ghetto Fighters' House (Hebreeuws: Beit Lohamei Hagetaot, volledige naam: Itzhak Katzenelson Holocaust and Jewish Resistance Heritage Museum, Documentation and Study Center ) is opgericht in 1949 door leden van de Kibboetz Lohamei Hagetaot, een gemeenschap van overlevenden van de jodenvervolging, waaronder deelnemers aan de opstand van het Getto van Warschau. Het museum is gevestigd in westelijk Galilea, Israel, aan de snelweg tussen Accre en Nahariya. Het Ghetto Fighters' House was het eerste Holocaust-museum ter wereld en richt zich op de geschiedenis van het Joodse volk in de twintigste eeuw, in het bijzonder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Speciale aandacht is voor het Joodse verzet in de getto’s en kampen en de strijd van Joodse partizanen. Het museum wordt gefinancierd door particulieren. Verenigingen van ‘Vrienden van het GFH’ zijn actief in allerlei landen, waaronder Nederland. Dit archief is van de Nederlandse vereniging. Het initiatief om een Nederlands archief aan te leggen in het GFH kwam van Mirjam Pinkhof-Waterman te Haifa, Israel. Het materiaal dat hierin verzameld werd is gebruikt voor de permanente Nederlandse tentoonstelling.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2011 geschonken aan het NIOD

Stichting Vriendenkring Nederlandse Afdeling van het Ghetto Fighters' House
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media