Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Keilson, H.

Geschiedenis

Dr. H.A. Keilson (Bad Freienwalde 12 december 1909 - Hilversum 31 mei 2011) woonde sinds 1936 in Nederland. Na de Duitse inval dook hij onder bij een gezin in Delft. Hij overleefde de oorlog. Zijn ouders stierven in Auschwitz. Na de bevrijding is Keilson werkzaam geweest als medicus. Hij heeft Joodse oorlogspleegkinderen behandeld en stichtte samen met andere overlevenden de Joodse Stichting ''Le-Ezrath Ha-Jeled'' (Het Kind ter Hulpe). Deze stichting gaf hulp aan Joodse weeskinderen. Hij ging opnieuw medicijnen studeren, omdat zijn Duitse opleiding in Nederland niet erkend werd. Hij studeerde in de jaren zestig af als psychiater en in 1978 promoveerde hij op het proefschrift ''Sequentielle Traumatisierung bei Kindern''. Hij bestudeerde hiervoor langdurig 200 Joodse oorlogspleegkinderen. In 2009 werd Keilson op zijn honderste verjaardag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Keilson overleed in de leeftijd van 101 jaar in 2011.

Het archief bestaat voornamelijk uit onderzoeksdossiers. In het archief is o.a. correspondentie en materiaal voor het proefschrift ''Sequentielle Traumatisierung bei Kindern'' aanwezig.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in juni 2012 overgedragen aan het NIOD.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode van 1945 tot 1995. Het merendeel van het archief is gevormd van 1945 tot 1974. Als uitvloeisel van zakelijke activiteiten zijn er enige documenten van na 1975 aanwezig.

Dr. H.A. Keilson was een van de oprichters van de Joodse Stichting ''Le-Ezrath Ha-Jeled'' (Het Kind ter Hulpe), die hulp gaf aan Joodse weeskinderen. In 1978 promoveerde Keilson op het proefschrift ''Sequentielle Traumatisierung bei Kindern''. Hij bestudeerde hiervoor langdurig tweehonderd Joodse oorlogspleegkinderen.
Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen schriftelijke toestemming van de directeur van het NIOD. Onderzoekers kunnen zich daartoe schriftelijk wenden tot de directeur van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media