Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO)

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode [1945, 1985] 1998-2002.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Na de opheffing van SOTO in 2003 is het archief overgedragen aan het NIOD.

De Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO) is opgericht in de zomer van 1998 op uitnodiging van het kabinet. Doel was toetsing van de tot dan toe gangbare opvatting dat de opvang van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kil en bureaucratisch was. Na voltooiing van vier publicaties en enkele symposia is SOTO op 16 februari 2003 opgeheven.
Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO)
Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen schriftelijke toestemming van de directeur van het NIOD. Onderzoekers kunnen zich daartoe schriftelijk wenden tot de directeur van het NIOD.
Het archief bestaat voornamelijk uit eindrapporten van de diverse deelonderzoeken. Eveneens zijn aanwezig correspondentie, aanmeldingsformulieren voor het symposium, egodocumenten enz. Het archief bevat ook een aantal foto's en een klein aantal originele documenten.
Geschiedenis

De Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO) is opgericht in de zomer van 1998 op uitnodiging van het kabinet. Het kabinet wou onderzocht hebben of de opvang van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog echt kil en bureaucratisch is geweest, zoals tot dan toe werd aangenomen.

SOTO heeft twee symposia georganiseerd. Bij het symposium op 7 december 1998 ging het over de ervaringen en verhalen van de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Er waren circa zevenhonderd oorlogsslachtoffers aanwezig in de RAI te Amsterdam. De dag werd geopend door minister-president Wim Kok. De groep is daarna verdeeld in kleinere groepen zoals o.a. Joodse overlevenden van de concentratiekampen, Sinti en Roma, dwangarbeiders in Europa en Indische Nederlanders buiten de kampen tijdens de bezetting en Bersiap. In twaalf deelsessies zijn vragen gesteld en is gepraat over de komst naar Nederland, de opvang en de (re-)integratie in Nederland. Op 23 februari 1999 is een meer wetenschappelijk symposium gehouden waarbij de onderzoekers hun onderzoeksopzet presenteerden.

Het onderzoek heeft een tentoonstelling 'Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog', het educatief project 'Denken aan Holland' en vier publicaties opgeleverd. De publicaties zijn 'Mensenheugenis', 'De Meelstreep', 'Binnenkamers' en 'Polderschouw'.<br/><br/>Op 16 februari 2003 is SOTO opgeheven.

Voormalig directeur van het NIOD Dr. J. C. H. Blom tijdens de officiële presentatie van de resultaten van het SOTO-onderzoek op 1 november 2001.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media