Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Raadt, C. de & J.L. van Wijck

Openbaarheid: Volledig openbaar
Geschiedenis

correspondentie de Raadt - van Wijck, 5 oorlogsjaren in brieven De heer C. de Raadt, destijds woonachtig in Zwartewaal, en diens verloofde mevrouw J.L. van Wijck, destijds woonachtig in Terneuzen, schreven elkaar vrijwel dagelijks. Het schrijven start begin 1940, dhr. de Raadt was gemobiliseerd als dienstplichtig korporaal en was actief tijdens de strijd tegen het aanvallende Duitse leger. Gedurende de gehele oorlog bezochten De Raadt en Van Wijck elkaar sporadisch, andere verplichtingen en het Sperrgebiet in de nabije omgeving waren hier mede verantwoordelijk voor. Bij de familie De Raadt in Zwartewaal was tevens een Duitse majoor ingekwartierd, tijdens zijn verblijf verwijderde hij het boek 'Im Westen Nichts Neues' van Remarque uit de boekenkast. Dit boek was in Duitsland verboden. In 1944, tijdens de strijd om Arnhem, sneuvelde deze majoor. In het najaar van 1945 zijn De Raadt en Van Wijck getrouwd.

Raadt, C. de & J.L. van Wijck
Over het archief: C. de Raadt en J.L. van Wijck waren verloofd en onderhielden tijdens de bezetting een uitgebreide correspondentie.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in februari 2017 geschonken aan het NIOD.

Het archief bevat correspondentie waaronder ansichtkaarten, brieven en losse enveloppen.
periode van ontstaan

1940-1945

Datum
1 januari 1945
Type
  • Archief
Collectie
  • Archieven NIOD
Datum
  • 1945-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media