Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Tensen, W.J.C.

Geschiedenis

Willem Jan Cornelis (Wim) Tensen (1924-1997) was tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsman actief in het Zuiden van Nederland. Hij verleende hulp aan onderduikers en verzorgde bonkaarten. Hij was ook actief in de pilotenhulp. Ze hielpen neergeschoten en ondergedoken piloten terug te komen naar Engeland. Tevens was hij lid van het gewapend verzet in de bossen van Oisterwijk. Na de bevrijding van Zuid-Nederland meldde hij zich bij de stoottroepen en werd hij verbindingsofficier van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Na de oorlog werd hij zakenman en zat hij in diverse organisaties van het voormalig verzet. In 1983-1984 was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers uit de Tweede Wereldoorlog ‘The Escape’. Hij was als voorzitter van het comité Thank you Liberators betrokken bij het regelen van bezoeken van Canadese oorlogsveteranen aan Nederland. Tensen was oprichter van de Vriendenvereniging van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. Op 11 mei 1988 was hij een van de ondertekenaars van een brief aan de minister-president en de minister van Justitie waarin werd aangedrongen op vrijlating van de ‘Twee van Breda’. Tensen was tot eind 1995 lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en was erelid van de Nationale Federatieve Raad Voormalig Verzet Nederland. Deze raad richtte na Tensens overlijden een Stichting Wim Tensen Fonds op voor sociale hulp aan individuele verzetsmensen. Hij was drager van het Verzetsherdenkingskruis en commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Wim Tensen overleed op 21 april 1997 in zijn woonplaats Heemstede.

#guid:
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1979-1996.

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Over het archief: Willem Jan Cornelis (Wim) Tensen (1924-1997) was tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsman actief in het Zuiden van Nederland. Na de oorlog werd hij zakenman en zat hij in diverse organisaties van het voormalig verzet.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is op een onbekend moment aan het NIOD geschonken.

Het archief bestaat voornamelijk uit correspondentie, notulen en vergaderstukken.
Status: NIOD-KNAW collectie - private schenking
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media