Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 24, Rutgerus Liebrechts, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Liebrechts, Vlaardinger, vertelt dat hij tijdens de eerste oorlogsjaren als kapper werkzaam was. In 1940 werd hij lid van het Geuzenverzet. Via zijn werk kon hij gemakkelijk met allerlei mensen een praatje maken en aan informatie komen. Deze gaf hij dan weer door. Door verraad werd hij op 21 augustus 1942 opgepakt. Hij werd naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Na te zijn verhoord, werden hij en de andere Geuzen naar de gevangenis in Utrecht gebracht. Omdat Liebrechts alleen een verdachte was, werd hij samen met een aantal anderen abgetrennt en op transport gesteld naar Natzweiler. Daar werkte hij in de steengroeve, in het Lager, bij de Strassenbau en als kapper/verpleger. In dit kamp liep hij tyfus op. Toen de Amerikanen in aantocht waren, werden de gevangenen gedeporteerd naar Dachau. Ook hier werkte Liebrechts als kapper/verpleger. Door een andere gevangene werd hij besmet met vlektyfus. Hij overleefde en was zodoende immuun, waardoor hij zonder gevaar in het blok van de tyfuspatiënten kon werken. Na de bevrijding reisde hij met door een Nijmeegse verzetsbeweging geregeld vervoer terug naar Nederland.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards