Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 01, Cornelis Willemsen, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

april-november 1944

De heer Willemsen vertelt dat hij in 1943 werd opgeroepen voor een cursus en vervolgens tewerkgesteld werd in Gotha. Tijdens ziekteverlof in Nederland besloot hij niet meer naar Duitsland terug te gaan en samen met een vriend elders werk te zoeken. Op het Centraal Station in Amsterdam werd hij opgepakt. Na een verblijf in de gevangenis aan de Amstelveenseweg en in kamp Amersfoort kwam Willemsen in Buchenwald terecht. Daar werd hij, na een korte periode in het quarantaine kamp te hebben gezeten, ondergebracht in het grote kamp en tewerkgesteld in respectievelijk het Bahnhofkommando en de steengroeve. Willemsen beschrijft de werk- en leefomstandigheden in Buchenwald. In november 1944 is hij overgeplaatst naar een autowerkplaats in Wenen. In reactie op het naderen van de Russen is deze werkplaats naar Beieren verplaatst. Willemsen ging mee met dit transport. Na een paar dagen werd hij met twee anderen in Passau achtergelaten wegens gebrek aan werk. Tijdens hun voettocht stroomopwaarts langs de Donau, stuitten ze op de Amerikanen. Via diverse transporten is Willemsen weer thuisgekomen. Bijzondere indruk op hem heeft gemaakt de werkweigering van gevangenen bij het Bahnhofkommando.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards