Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tentoonstelling 'Herlevend Nederland' in Leeuwarden. 8 - 18 juli 1943.

18 juli 1943

Tentoonstelling 'Herlevend Nederland' in Leeuwarden. 8 - 18 juli 1943. Met Herlevend Nederland gebruikte de NSB het middel van de reizende tentoonstelling om haar propaganda te verspreiden. Tussen 18 en 18 juli 1943 was de het sociëteitsgebouw van de Vereniging Harmonie de gastlocatie voor Herlevend Nederland. De grote zaal werd ingericht ten behoeve van Herlevend Nederland, maar eerst moest nog een aantal obstakels genomen worden. In de betreffende periode zou een Priesterfeest plaatsvinden en dat zou niet samengaan met de tentoonstelling. Tijdens de vergadering besloten de commissieleden “de Harmonie te forceren en haar zalen af te staan en het priesterfeest naar elders te dirigeren”. Het was onrustig in Friesland, vond H.L. Schuilenburg, de initiatiefnemer van de reizende tentoonstelling. “Het schijnt hier te gisten en er vinden nog al eens daden van sabotage plaats.” Een onbekende persoon stichtte brand in een materiaalkist met “trompetten, zilveren bekers en jodenmateriaal”, ondanks de aanwezigheid van bewaking “in elke zaal”.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards