Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hedenmiddag vond in de Stadsschouwburg te Den Haag de plechtige opening plaats der Nederlandsche Kultuurkamer.

30 mei 1942

Hedenmiddag vond in de Stadsschouwburg te Den Haag de plechtige opening plaats der Nederlandsche Kultuurkamer. Een overzicht van de zaal tijdens de rede van de Rijkscommissaris Dr. Seys Inquart. Rechts naast lege stoel op de eerste rij president van de NKK , dr. T. Goedezwaagen. Ook veel andere prominente NSB-ers waren aanwezig. Iedereen die actief was in de kunstsector moest tijdens de bezetting lid zijn van de Nederlandsche Kultuurkamer (NKK). De Kultuurkamer, die op 25 november 1941 werd ingesteld, had de pretentie een beroepsorganisatie van alle kunstenaars te zijn. In de praktijk echter was de NKK, waarvan de NSB'er T. Goedewaagen leider was, een organisatie die in de kunstsector de nationaal-socialistische gedachte propageerde en de kunstenaars controleerde.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards