Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De Nederlandsche Unie. Eind juli 1940 diende zich een geheel nieuwe politieke organisatie aan: de Nederlandsche Unie.

zomer 1941

De Nederlandsche Unie. Eind juli 1940 diende zich een geheel nieuwe politieke organisatie aan: de Nederlandsche Unie. De Unie werd geleid door een driemanschap: de Rotterdamse politiecommissaris mr. L. Einthoven, de Groningse commissaris van de koningin mr. J. Linthorst Homan en de Tilburgse hoogleraar dr. J.E. de Quay. De capitulatie had de weg vrijgemaakt voor politieke hervormingen, zo meende het driemanschap. De tijd was gekomen voor een brede nationale beweging, die zich bevrijd wist van het starre vooroorlogse verzuilde denken. Overtuigd dat met de capitulatie van Frankrijk een Duitse overwinning een feit was, wilde het driemanschap zijn doel bereiken in samenwerking met de bezetter. De Unie werd een groot succes. In een paar maanden tijd werden 800.000 Nederlanders lid. Zij zagen in de Unie vooral een middel om tegengewicht te bieden aan de NSB. In de loop van 1941 hadden de meeste leden teleurgesteld afgehaakt en werd de Unie door de Duitsers verboden. Unie is VolksVerraad in de zwanenstraat in Groningen. V verwijst naar de Duitse V-actie.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards