Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nederlands persoonsbewijs.

Nederlands persoonsbewijs. Tijdens de Duitse bezetting werd een speciaal Nederlands identiteitsbewijs ingevoerd: het persoonsbewijs (PB).Voorzien van een handtekening, pasfoto en vingerafdruk moest iedereen ouder dan 14 jaar het persoonsbewijs bij zich hebben en het bij controle tonen. Eind 1940 werd het persoonsbewijs door de Duitsers verplicht gesteld. De daadwerkelijke uitreiking vond vanaf april 1941 plaats. Aanvraagformulieren werden nauwgezet bewaard in de gemeentelijke bevolkingsregisters en van alle Nederlanders samen in een centrale archiefbewaarplaats in Den Haag. Zo werd het mogelijk de Nederlandse bevolking aan een verscherpte controle te onderwerpen. Daarnaast hadden de Duitsers een belangrijk instrument in handen om het verzet aan te pakken.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards