Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De April/Meistakingen in 1943.

april/mei 1943

De April/Meistakingen in 1943. Op donderdag 29 en vrijdag 30 april 1943 braken op veel plaatsen in Nederland stakingen uit. Directe aanleiding was de bekendmaking van generaal Christiansen dat alle voormalige soldaten van het Nederlandse leger, 300.000 man in totaal, zich onmiddellijk weer in krijgsgevangenschap moesten begeven. Kort na de afkondiging werd in Twente het werk neergelegd. Het voorbeeld kreeg spoedig navolging. De volgende dag, 30 april, werden in alle provincies stakingen gemeld. Vooral op het platteland werd het werk neergelegd. Even leek het erop of heel Nederland in staking zou gaan, maar in de grote steden in het westen van het land en in de provincie Zeeland bleef het betrekkelijk rustig. De bezetter wist met geweld de staking snel neer te slaan. Op 3 mei waren de meeste stakers weer aan het werk. De bomen rechts staan vol in blad dus is de foto later dan mei gemaakt. ( Zie Flip Bool) De afgebeelde man is de dove schoenmakersknecht Arie de Jager (geb. Sliedrecht, 21 mei 1900 – overl. Sliedrecht, oktober 1959), woonachtig en werkzaam te Sliedrecht. De foto is gemaakt voor het destijds in het middelpunt van Sliedrecht staande wachthuisje voor de bus Papendrechtse Veer – Siedrecht – Giessendam – Hardinxveld van de Eerste Sliedrechtse Omnibus Onderneming (ESOO), gelegen tegenover de Nederlands Hervormde Kerk.

Vervaardiger
  • J. van Rhijn
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards