Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Al vanaf 1941 werden wapens ook gebruikt voor de liquidatie van voor het verzet gevaarlijke collaborateurs.

1943

Al vanaf 1941 werden wapens ook gebruikt voor de liquidatie van voor het verzet gevaarlijke collaborateurs. Sommigen van hen waren erin geslaagd in illegale organisaties te infiltreren met het doel zoveel mogelijk verzetsdeelnemers in handen van de bezetter te spelen. In de eerste helft van 1943 leidde de liquidatie van enkele collaborateurs door gewapende verzetsmensen tot onenigheid binnen het verzet. "Door illegaliteit geliquideerde De Ruyter te St. Michielsgestel in de bossen doodgeschoten omdat men dacht dat het NSB zondagmiddagcabaret (Radio) betrof. Deze De Ruyter was een pseudo jodenhelper die zijn onderduikers aanbracht bij de SD omwille van hun bezittingen." Mededeling bezoeker: Dit is V-mann Dirk de Ruiter uit Amsterdam die te Esch (gem. Boxtel) op landgoed Zonnewende door de Oranje Vrijbuiters is geliquideerd omdat hij een bedreiging was voor de aldaar ondergebrachte Joodse kinderen door het Utrechts Kindercomité. Zijn concubine Miep van Ginkel werd daarbij zwaar gewond. Zie proefschrift van Flim 'Omdat hun hart sprak'.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 85919
Trefwoorden
  • Illegaliteit
  • Verzet
  • Aanslagen
  • Lijken
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards