Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 02 (Deel 2), Negen vrouwen ontsnapt uit dodenmars

April 1945

De geïnterviewde vertelt over haar werk in het Franse verzet, en hoe ze is verraden en in eenzame opsluiting terecht kwam voordat ze naar Buchenwald werd getransporteerd. Ze werkte daar in de nabijgelegen wapenfabriek. Omdat ze verantwoordelijk was voor de temperatuur van de ovens heeft ze geprobeerd door het verlagen van de temperatuur de kwaliteit van de kogels te beïnvloeden. Door haar werk in de fabriek (Hasag) kende ze vijf van de negen vrouwen met wie ze uiteindelijk uit de dodenmars zou ontsnappen. Ze vertelt over hun ontmoeting na de ontsnapping met een boer en zijn dochter die hun gastvrij ontvingen. Door kontakt te zoeken met de plaatselijke Duitse autoriteiten kregen ze op een goed moment een papier dat hen naar de overkant van De Mulde bracht. Daar ontmoetten ze de Amerikanen. De geïnterviewde besloot in eerste instantie bij de Amerikanen te blijven omdat ze uitstekend Duits en Russisch sprak en kon tolken. Toen ze terugkwam bij haar ouders merkte ze dat haar moeder de hoop om haar terug te zien nooit had opgegeven.

Vervaardiger
  • Wieberdink, drs A., Ange Wieberdink Producties (©)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards