Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Razzia op Joden.

22 februari 1941

Razzia op Joden. Himmler, Seyss-Inquart en Rauter besloten een voorbeeld te stellen: de eerste razzia op joden werd een feit. Op zaterdagmiddag 22 februari 1941 verscheen een colonne Duitse vrachtwagens in de buurt van het Waterlooplein. De omgeving werd geheel afgezet. Op meedogenloze wijze werden jonge joodse mannen op het Jonas Daniël Meijerplein bijeen gedreven. Ook op de dag daarop werden vele joodse mannen opgepakt. In totaal 427 joden tussen de twintig en vijfendertig jaar werden afgevoerd naar het kamp Schoorl. De mannen staan tegen de huizen bij nr. 80 in de Nieuwe Uilenburgerstaat te Amsterdam. De serie van deze razzia;s bevat 21 foto's gemaakt door een onbekende Duitse soldaat. Hij liet ze afdrukken bij fotowinkel Capi op het Roelof Hart plein. De heer H.C. Damen die daar werkte maakte samen met zijn broer veen extra set afdrukken. Ze waren voor het eerst te zien op de tentoonstelling " Weerbare Democratie" na de bevrijding in Amsterdam Mededeling bezoeker: Nieuwe Uilenburgerstraat . De mannen staan volgens mij voor de Sophie Rosenthalschool. Op de achtergrond huizen van Bouwfonds Handwerkers Vriendenkring..

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards