Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 04, meneer Vonkeman, Kerkscheuring in oorlogstijd

1940 - 1945

De heer Vonkeman groeide op in een gereformeerd gezin in Amersfoort, waar zijn vader als machinaal handwerker werkte in de timmerfabriek van zijn vader. Het timmerbedrijf had last van de crisis tijdens de jaren dertig. Als zoveel gezinnen, werd ook het gezin Vonkeman na de Duitse inval geëvacueerd, in hun geval naar Bergen (Noord-Holland). Het gezin Vonkeman raakte bij terugkeer sterk betrokken bij het verzet: vader Vonkeman was koerier voor Trouw en zoon Johan liep ook met Trouw. De timmerfabriek werd tegen het eind van de oorlog een opslagplaats voor wapens. Het gezin koos tijdens de kerkscheuring tegen het eind van de oorlog de kant van degenen die zich ‘vrijmaakten’ van de synodale gereformeerde kerken. Terugblikkend ziet Vonkeman geen verband tussen oorlog en kerkscheuring: de oorzaken daarvan gingen volgens hem terug tot spanningen, die al decennia daarvoor speelden.

Vervaardiger
  • Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (©)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards