Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 05, F.M. Blomsteel, Schiedamse bleekneusjes

1940 - 1946

Meneer F.M. (Frank) Blomsteel (geboren 6 juni 1938) heeft de hongerwinter thuis in Schiedam meegemaakt. Hij werd op grond van zijn slechte gezondheid in september 1945 uitgezonden naar Zweden. Hij beschrijft de heenreis naar Denemarken in een viswagen, het verblijf in quarantaine aan de kust van Zweden en de opname in een Luthers pleeggezin in Malmö. Dit gezin bestond uit man, vrouw, grootmoeder en kind. Het verblijf in Zweden heeft hem naar zijn zeggen het leven gered. Hij leed aan astma en er waren betere medische voorzieningen in Zweden. Hij ervoer in het pleeggezin meer warmte dan hij thuis had ervaren. Hij vond het niet leuk om in april/mei 1946 met de trein terug te moeten keren naar Schiedam. Hij is Zweden als zijn eigenlijke thuis blijven ervaren.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards