Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Op zondagmorgen, 20 juni 1943, hielden de Duitsers grote razzia’s in Amsterdam Oost en Zuid.

20 juni 1943

Op zondagmorgen, 20 juni 1943, hielden de Duitsers grote razzia’s in Amsterdam Oost en Zuid. In alle vroegte kwamen honderden Duitse politiemannen, leden van de Vrijwillige Hulppolitie en enkele tientallen speciaal overgekomen mannen van de Joodse Ordedienst van kamp Westerbork in actie. Joden kregen opdracht zich bepakt en bezakt te verzamelen op plaatsen in de buurt. Zoveel mogelijk onopgemerkt is vanuit een woning in de Uiterwaardenstraat deze foto gemaakt. Twee leeggedronken kopjes thee staan op de vensterbank. Voor de deur op de hoek van de Lekstraat en de Kinderdijkstraat zijn Joden met hun bagage bijeengebracht. Twee overburen hangen uit het raam om de gebeurtenissen eveneens gade te slaan. Bezoeker: deze foto is gemaakt vanuit de Lekstraat 178, en niet vanuit de Uiterwaardestraat.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards