Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 08, Jelle Timmers, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

Toen de oorlog uitbrak was de heer Timmers negentien jaar en werkzaam als worstenmaker. Hij werd als voormalig soldaat door een kennis benaderd om iemand te begeleiden die met een geheime opdracht naar Engeland moest. Onderweg, in de buurt van het Franse Bayonne, werden ze opgepakt. Timmers had militaire papieren op zak en werd tot levenslang veroordeeld. Na een periode in de gevangenis in Dax werd hij in 1943 via Bordeaux en Compiègne overgebracht naar Buchenwald. Daar verrichte hij verschillende werkzaamheden; graaf- en metselwerk, ramen zetten, parket leggen en schoonmaken. Ook werkte hij in de Gustloff-Werke. Hij vertelt over allerlei aspecten in het kamp: het treiteren en het geweld, over de overlevingsstrijd en de rol connecties daarbij, over de hiërarchie en de verhoudingen tussen de gevangenen onderling. Timmers kon, toen de Amerikanen het kamp naderden, actief deelnemen aan de bevrijding van het kamp door middel van een naar binnen gesmokkeld geweer. Eenmaal terug in Nederland ging hij meteen weer werken. Hij is teleurgesteld over het gebrek aan opvang en begrip. Op een gegeven moment is hij afgekeurd vanwege zijn KZ-syndroom.

Vervaardiger
  • NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards