Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Collectie Menno Huizinga

mei 1945

Drie binnenvaartschepen, die in 1939 bij diverse werven tot operatie- en verpleegschip zijn omgebouwd, liggen in de Rotterdamse haven . De schepen werden, met negen andere, verbouwd in opdracht van Defensie en vervolgens ondergebracht bij het Militair Vaartuigen Depot in Rotterdam. De namen van deze 3 schepen luiden van links naar rechts Generaal Halbertsma, Generaal Schrijver en Generaal Hennes. Menno Huizinga, 1907 - 1947, was een vakfotograaf die o.a bedrijfs- en reclamefotografie maakte. Zijn werk toont veel overeenkomsten met de nieuwe zakelijke fotografie uit de jaren 20 en 30. In de eerste oorlogsmaanden maakt hij pasfoto's voor de nieuwe Persoonbewijzen. Begin 1941 krijgt hij een baan bij de Luchtbeschermimg waar hij tot in 1944 blijft werken. Hierdoor kan hij met toestemming van de Duitsers overal reportages maken van bominslagen en verwoestingen. Zijn werk dient ook als dekmantel voor zijn werk voor het verzet. Vanaf eind 1943 " werkt" hij voor de verzetsgroep Packard. Al in 1941 begint Huizinga het leven in bezet Den Haag te fotograferen. In 1942 fotografeert hij de aanleg voor de Atlantik wall en de afbraak die daarvoor nodig is. In 1943 het kappen van het Haagse Bos, in 1944 Dolle Dinsdag. En in de winter de jacht op alles wat brandbaar was. Hij verbergt zij kamera, een Leica, in een kaaskistje waar een gaatje in gezaagd is. Tot slot fotografeert hij de bevrijding, de intochten en de feesten. In totaal onstonden ruim 700 foto's van het dagelijks leven in Den Haag.

Vervaardiger
  • Menno Huizinga
Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 216542
Trefwoorden
  • Schepen
  • Havens
  • Hospitaalschepen
  • Bevrijding
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards