Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 19, Jouke de Haan, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer De Haan vertelt dat hij tijdens de bezettingsjaren bij herhaling een oproep kreeg van het arbeidsbureau om te gaan werken in Duitsland. Hij deed voorkomen alsof hij hieraan gevolg gaf, maar dook onder. Hij is verschillende keren gearresteerd en werd diverse keren mishandeld. Op een gegeven moment kreeg hij van SD een dwangbevel om te gaan werken op het vliegveld in Eindhoven bij een bedrijf dat voor de Duitsers werkte. Hij kreeg er ruzie met NSB-ers en pleegde sabotage. Op 24 -7- 1944 werd hij opgepakt en vier dagen later naar kamp Amersfoort gestuurd. Vervolgens werd hij op 8 september 1944 op transport gezet naar kamp Neuengamme en van daaruit naar een buitenkamp, waar hij anti-tankgrachten moest graven. Op 20 december ging hij op transport naar Buchenwald. Hij zat er tot eind december en werd toen naar Hadmersleben gestuurd. Daar moest hij in de zoutmijnen werken. Rond 11 april moesten de gevangen het kamp te voet verlaten. Deze dodenmars werd door de Amerikanen bevrijd. Vervolgens bracht een medewerker van het Nederlandse consulaat in Tsjecho-Slowakije hem terug naar Nederland.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards